Geitenkaasjes lover? Ontdek dit plezier uit Kaprijke!

In zijn drang om steeds op zoek te gaan naar gezonde en lokale authenticiteit kwam Mr. Georges uit in het Meetjesland. Daar in Kaprijke produceren Frank en Patricia Van Kerschaever en hun kids Maaike en Edwin uit liefde voor hun stiel ambachtelijke geitenkazen. Lees het passievolle verhaal van kleinschalig ondernemen en werken als slagader van eenvoudige levenskunst…

Frank en Patricia Van Kerschaever van kaasboerderij Frapa in Kaprijke
Frank en Patricia Van Kerschaever van kaasboerderij Frapa in Kaprijke

Rijden door het Meetjesland betekent dat het uitzicht voortdurend wisselt, alsof ik door de viewmaster uit mijn kinderjaren naar een rondje landschappen kijk. Mmmmm…eetjesland. Groene beauty alom. Het is middag en we schudden de hand van Frank en Patricia van Kaasboerderij Frapa, bevlogen en nuchtere geitenboeren die al bijna twintig jaar onverdroten aan hun eigen weg timmeren. Volmaakt gelukkig in hun pretentieloze biotoop van zo’n 28 ha. Geen mensen die de vijfdagenweek huldigen, want tweemaal daags moeten de geiten gemolken worden en wordt de melk als smakelijke basis aangewend voor smeuïge kroonjuwelen als kaasjes, melk, yoghurt, tapasschoteltjes en spreads. Nog niet zo lang geleden maakte Mr. Georges kennis met deze verrukkelijke delicatessen rechtstreeks afkomstig uit de eigen geitenboerderij. We aarzelden geen moment om het assortiment in zijn dagelijks aanbod op te nemen.

Lees meer: Hoe wij denken over kaas

Gezond & authentiek: de Frapa geitenkaas

Het succesverhaal van Frapa begint begin deze eeuw, in volle landbouwcrisis. Frank Van Kerschaever: “We hebben heel bewust onze hoeveelheid geiten verminderd tot zo’n 300 geiten en geïnvesteerd in nog meer duurzaamheid en diervriendelijkheid. We wilden, los van hogerhand of andere groothandelaars of bonden, onze eigen weg gaan. We stelden autonoom zelf een voederrantsoen op die nog steeds bestaat uit 65% granen. Het bezorgt onze geitenmelk een opvallend milde smaak, wat resulteert in de typische smaak van onze verse geitenkazen. Meer dan ook wilden we de nadruk leggen op het comfort voor onze dieren. We bouwden nieuwe stallen met ruime loopgangen, ammoniakarme vloeren, heel veel stro, zon en buitenlucht. We kregen steeds meer waardering van dankbaarheid voor de bijzondere smaak van onze melk. Met evenveel passie, gedrevenheid en jarenlange ervaring besloten we twee jaar geleden om een meerwaarde te bieden aan ons bedrijf. Sinds mei 2017 produceren we immers verse geitenkaasvarianten van onze eigen gekweekte dieren. Dat aanbod is ondertussen al uitgegroeid tot een dertigtal verschillende artikelen.”

Info: De beste dingen om, naast kaas uiteraard, op een kaasschotel te leggen

Volgens traditionele kaasambacht

Vandaag de dag presenteert Frapa kaasparels met kruiden, peperkoek met geitenkaas en rode biet, gewone of mini-spekkaasjes die kunnen gebruikt worden op de BBQ, gourmet, fondue of als aperitiefhapje, spreads als dip, broodbeleg, in aardappelbereidingen, soep of saus al dan niet met honing, kruiden, tomati, en mediterrané, home made yoghurt van geitenmelk in verschillende smaken, enz.

Frank Van Kerschaever: “We hechten heel veel belang aan gezondheid. Daarom dat al onze kazen gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk en vlogvrije (= alle grondstoffen die de dieren krijgen zijn vrij van genetische modificatie en zijn van Europese origine) melk.”

Trouw aan het traditionele kaasambacht verwerkt de hele familie alles handmatig tot smaakvolle en authentieke geitendelicatessen.

Gezonde natuurproducten

Mr. Georges liet, naar traditionele gewoonte, de verschillende geitenkaasvarianten proeven door het eigen team en de complimenten waren eensluidend positief. Vaak wordt de smaak van geitenkaas geassocieerd met een scherp trekje, maar door de specifieke voeding die gegeven wordt en de bijzondere rijping, krijgen alle varianten een mild karakter, iets wat je niet terugvindt in een massaproduct. Door de enthousiaste reacties, aarzelde Mr. Georges geen moment om deze exquise delicatessen en gezonde natuurproducten in het eigen gamma op te nemen. Laat vanaf nu je smaakpapillen volop verwennen met de bijzondere geitenkaasjes van Frapa.

Bestel je kaasplan voortaan online. Lekker (en) makkelijk!