8 eenvoudige recepten met chorizo

Ingrediënten uit de Spaanse keuken laten zich vaak kenmerken door een stortvloed aan smaken. Ook aan kleur ontbreekt het niet in deze typische mediterraanse keuken. En dan heb je nog de Moorse invloeden uit een lang vervlogen verleden. Chorizo is een exponent van de Spaanse keuken, waar je heel veel richtingen mee uit kan. Volg even mee!

chorizo worsten hangen te drogen - Mr Georges

Wat is chorizo?

Chorizo is een worst gemaakt van varkensvlees. De typische rode kleur komt van rode pepers en paprikapoeder. Chorizo maakt doorgaans een intensief proces door. De worst wordt gefermenteerd, bewaard, gerookt en gedroogd. De variant die geen fermentatie doormaakte, moet je eerst nog eens koken voordat hij klaar is voor consumptie.

Chorizo gaat al lange tijd mee in de Spaanse (en Portugese) keuken. De Romeinen maakten al gewag van deze iconische worst in hun dagboeken. Toen had ie echter nog zijn typische rode kleur niet. Tijdens die periode raakte de chorizo wijdverspreid, onder andere door de expansiedrang van Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers. Pas in de 16de eeuw begon de chorizo rood te kleuren. De rode kleur, afkomstig van de ‘pimenton’, maakte zijn intrede in de Zuid-Europese keukens.

Ontdek meer Spaanse specialiteiten!

chorizo met pepertjes - Mr Georges

Koken met chorizo

Chorizo is dankzij zijn smaak en vet een plezier om mee te koken. Omdat je de worst al tientallen of honderden jaren in andere wereldkeukens terugvindt, is het ook een zeer diepgeworteld ingrediënt.

Jambalaya met chorizo en kip

jambalaya met chorizo en kip - Mr Georges
Jambalaya met chorizo en kip

Voor 4 personen

Jambalaya is een gerecht uit het zuiden van de VS met invloeden uit de Creoolse keuken. Supereenvoudig eten voor een zachte prijs. Hier begin je met de chorizo in plakken te snijden van 1,5 cm (ongeveer 125 gram). Neem 250 gram kipdijfilet en snij die ook in reepjes. Snij 2 uien en een gele paprika in blokjes (zonder de zaadlijsten). Snij ook een stengel bleekselder in stukjes.

Bak de kip, paprikapoeder en cayennepeper in een pan. Haal alles uit de pan en bak nu de chorizo. Voeg de ui toe en schep er de groenten (200 gram gekuiste sperziebonen) doorheen. Voeg 200 gram witte rijst toe en overgiet met 700 ml kippenbouillon. Laat pruttelen op een laag vuurtje.

Na 20 min zonder roeren, voeg je nu je gebakken kippenmengsel toe. Afkruiden doe je met peper, zout, citroen en bieslook. Enjoy!

Omelet Extremadura

omelet met chorizo - Mr Georges
Omelet Extremadura

Supersimpel maar o zo lekker. Kook een handvol aardappelen en snij ze in blokjes. Blancheer enkele tomaten en snij het vruchtvlees in blokjes. Blancheer ook een handvol diepvrieserwten. Snij een ui en bak tot ze glazig zijn. Voeg nu de tomaten toe en zet ze op een laag vloer tot ze beginnen te binden. Voeg nu ook de aardappelen toe.

Voeg wat schelletjes chorizo en ham toe. Laat 10 minuten pruttelen en kruid af met peper en zout. Doe alles in een braadslee en breek er enkele eieren op. Schuif alles in de oven en haal de schotel pas uit als de eieren gaar zijn.

Broodje chorizo

broodje met schelletjes chorizo - Mr Georges
Broodje Chorizo

Van eenvoudig naar echt simpel. Snij een willekeurig broodje open, kan zelfs wit wattenbrood of een sandwich zijn. Wrijf een tomaat in het broodkruim. Doe hetzelfde met wat olijfolie en zout. Gooi nu je broodje vol met schelletjes chorizo. Afwerken kan je eventueel doen met rucola en schilfers manchego.

Chorizo macaroni

macaroni met chorizo - Mr Georges
Chorizo macaroni

Kook 500 gram macaroni in voldoende gezouten water. Stoof 1 ui glazig. Snij de chorizo (150 gram) in kleine blokjes en bak mee. De chorizo maakt de ui bruin-rood en geeft genoeg vet om verder te bakken. Te veel olie? Even afgieten en klaar.

In een andere kom maak je met twee eetlepels en wat bloem een bechamel. Gebruik melk en wat bouillon, afkruiden kan met zwarte peper recht uit de molen.

Voeg nu de macaroni samen met de chorizo en ui en tos op zodat alle ingrediënten goed mengen. Voeg de tomatenblokjes van 200 gram tomaten toe. En warm nog eens goed door. Gooi alles in een braadslee met 150 gram mozzarellakaas en oregano erbovenop. Even opwarmen in een oven van 180 graden, gratineren zoals je wil en klaar is kees.

Chorizo en appelrolletjes

Een rol bladerdeeg, een appel, 100 gram chorizo, beetje peterselie, een ei en wat boter. Meer heb je niet nodig voor dit lekkere aperitiefhapje.

Starten doe je door de appel in fijne schijfjes te snijden en te bakken in de boter. Eens de appel lekker zacht is, laat je die afkoelen. Ondertussen doe je de zachte (!) chorizo in een kom. Je voegt er de appel en peterselie bij en plet alles.

Rol een vel bladerdeeg uit en spreid daar de appel/chorizo-saus op uit. Schilder de randjes met eigeel zodat het deeg makkelijk kleeft. Rol het deeg op en snij vervolgens in plakjes. Leg ze naast elkaar op een vel bakpapier en schuif alles 25 minuten in een oven op 180 graden. Heerlijk!

Gekarameliseerde chorizo en manchego salade

15 minuten heb je nodig voor dit recept. En dan kan je al genieten. Je start met 300 gram stevige chorizo te bakken in een pan. Blokjes of plakjes, maakt niet uit. Tot ze stevig bruin en krokant worden. In de vrijgekomen olie bak je wat look en ui. Blussen doe je met sherry of witte wijn. Voeg nu 2 koffielepels honing toe en eventueel wat pompoenzaden. Laat nog een minuutje op het vuur staan.

In een aparte kom voeg je een koffielepel honing, azijn en mosterd samen. Giet dit traag bij 4 koffielepels olijfolie en krijg een emulsie (zoals je mayonaise zou maken). Eens de saus is ingedikt heb je je vinaigrette.

Maak nu een salade met bijvoorbeeld radicchio, baby leaf salade of veldsalade. Meng de salade met de vinigraitte. Bovenop komen dikke plakken manchegokaas, de chorizo, nog wat honing en indien gewenst wat pijnboompitten. Bon appétit!

Snelle chorizo ragu lasagne

Lasagne met chorizo - Mr Georges
Chorizo ragu lasagne

Ok, here we go! Warm je oven voor op 220 graden. Neem een pan die de oven in mag. Stoof ui, look, rozemarijn en wat zout in een pan. Doe dit tot de ui zacht is. Voeg nu zacht chorizovlees toe in de pan. Haal het vlees uit elkaar en bak tot alles mooi bruin is. Dit vraagt ongeveer 3 tot 5 minuten.

Koop zoete pepers in een bokaal, snij die in grove stukken en bak ze in een pan met venkelzaad, chilivlokken, passata (500 ml), suiker, peper en zout. Zet op een gemiddeld vuur voor 5 minuten. Meng ondertussen 250 gram mascarpone, 50 ml melk, 50 gram parmezaanse kaas, peper en zout.

Doe de helft van de ragu uit de pan. Leg lasagnevellen op de rest van de ragu. Leg nu een laag met het mascarponemengsel, vervolgens weer lasagnevellen, daarna de rest van de ragu en het mascarponemengsel. Strooi de rest van de parmezaanse kaas bovenop de schotel en schuif dit nog 10 minuten in een hete oven. Snel, gezond, smaakvol en impressionant.

Penne met chorizo en broccoli

Kook de penne zoals op de verpakking. Voeg tijdens de laatste 3 minuten broccoliroosjes toe. Giet af maar hou een glaasje van het kookvocht apart.

Bak ondertussen 200 gram chorizo in blokjes in een pan. Voeg look en venkelzaad toe en bak nog verder voor 1 minuut. Als de penne klaar is, gooi je die ook in de pan. Voeg nu een potje Boursin toe. Eventueel vul je aan met het glaasje kookvocht voor extra vocht. Dien op in ruime kommen en werk af met rucolasalade en geraspte parmezaanse kaas.

Nog even een officiële mededeling: deze gerechten vind je niet bij Mr. Georges. Je kan wel bij ons terecht voor de ingrediënten en uiteraard een pak inspiratie.

Op de hoogte blijven van heerlijke ingrediënten en recepten. Gratis en voor niks? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.