Wat is het verschil tussen spek en pancetta?

Je hebt maar twee dingen nodig om een keuken lekker te laten ruiken: spek en ui. Over uien kunnen we jou niet veel bijbrengen, over spek wel. Stond je er ooit al eens bij stil wat het verschil is tussen al die soorten spek? En dan hebben we het niet over lapjes of blokjes. Of schellen. Ken jij het verschil tussen spek, pancetta, buikspek, ontbijtspek en bacon? Indien nee, lees dan vooral verder.

verschil spek - pancetta

Spek

Een varken heeft rugspek en buikspek. Het rugspek van een varken is vooral vet. Daar zal je weinig plezier aan beleven (met uitzondering van bacon even verderop). Buikspek daarentegen is doorregen met heerlijke stukken vlees. En het beste vlees, dat zit tussen het vet. Je kan de lap spek verdelen in kleinere lapjes of versnijden in blokjes. Ideaal dus om te verwerken in een omelet of om rond een varkenshaasje te wikkelen.

Pancetta

Ook pancetta is afkomstig van het buikspek. Het grootste verschil zit hem in de kruiding. Vooral peper, zout, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat spelen een hoofdrol in de smaakbepaling van pancetta. Ofwel wordt pancetta vervolgens gerookt ofwel wordt het rauw in plakjes gesneden. Pancetta in rauwe plakjes, ook wel pancetta arrotolata genoemd, wordt vaak gebruikt als beleg of kan ook gegrild worden in een hete oven. Zo droog je ze uit en krijg je zeer krokante pancetta. Perfect ook om te versnipperen of te verkruimelen over een gerechtje.

Gerookte pancetta is een basisingredi├źnt voor een ├ęchte pasta carbonara. De combinatie van de droogtijd van minstens 3 maanden en de rooksmaak zijn onovertroffen.
pancetta met olijven en rozemarijn

Bacon

Bacon komt van de karbonadestrook van het varken. Een compleet ander deel van het varken dan het klassieke spek. Eerst wordt het vlees gezouten, vervolgens gedroogd en tenslotte vaak ook nog eens gerookt. Baconlapjes zien er een beetje uit als heel platte karbonades. Hoeft natuurlijk niet te verwonderen als je weet van welk deel van het varken dit komt. Door het randje vet bekomt bacon zijn eigen heerlijke smaak. Bacon bak je het best in wat varkensvet.

bacon met peper, knoflook en rozemarijn

Ontbijtspek

Mager buikspek, zacht gepekeld en lichtjes gerookt. Ideaal om helemaal te bakken zodat het wat een taaie structuur krijgt. Past perfect, hoe kan het ook anders, bij een klassiek Engels ontbijt. De gezouten smaak brengt andere smaken naar boven.

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe tips en tricks van Mr. Georges? Schrijf je dan in op onze smakelijke nieuwsbrief. 1X per maand, boordevol lekkers!