Welke kazen mag een zwangere vrouw eten?

Tijdens een zwangerschap is het belangrijk om te letten op voeding. Bepaalde etenswaren kunnen een vlotte zwangerschap in de weg staan. Dat nemen we ter harte. Vooral wanneer het gaat om kazen is het interessant om te weten welke kaas een zwangere vrouw mag eten en vooral, welke kaas een zwangere vrouw niet mag eten. Daarom een verduidelijking.

Zwangere vrouwen mogen, zonder enig risico, gepasteuriseerde kazen eten. Kazen op basis van gepasteuriseerde melk zijn veilig. De kazen die je beter vermijdt tijdens een zwangerschap zijn de kazen op basis van rauwe melk en zachte schimmelkazen. In deze kazen kan de listeriabacterie aanwezig zijn. De listeriabacterie kan invloed hebben op de zwangerschap. Vermijden is dus de boodschap. Eet je toevallig toch een zachte schimmelkaas of een kaas op basis van rauwe melk tijdens jouw zwangerschap, dan hoef je niet te panikeren.

Een kaas zoals de Nederlandse boerenkaas is zo’n voorbeeld van een kaas op basis van rauwe melk. Maar omdat het een harde kaas betreft, kan de listeriabacterie er niet in overleven. Een kaas met label ‘au lait pasteurisé’ is een kaas op basis van gepasteuriseerde melk en is dus ook veilig. Een kaas met ‘au lait cru’ op het etiket, kan dus de listeriabacterie bevatten. Kazen als fourme d’ambert, gorgonzola, roquefort, brie of camembert, mijd je maar beter gedurende de zwangerschap.

Speel op veilig en vraag het onze medewerkers. Zij weten perfect wat kan en wat niet. Wil je een kaasplank bestellen voor een feestje en een van de gasten is zwanger? Laat het ons ook weten, dan zorgen we voor een aantal ‘veilige’ kazen. Zo kan iedereen onbezorgd genieten van heerlijke kazen.